Menu Language

Over gevoelige tanden

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Gevoeligheid van de tanden ontstaat door blootliggend tandbeen

 

Gevoeligheid van de tanden ontstaat doordat het tandbeen geleidelijk bloot komt te liggen. Het tandbeen (of dentine) is het zachtere deel van je tanden, dat onder het tandglazuur ligt.

Tandbeen heeft kleine buisjes ('tubuli') die zenuwuiteinden bevatten en gevuld zijn met vloeistof. Het eten of drinken van voedsel en dranken die warm, koud of zoet zijn, kan ervoor zorgen dat deze vloeistof in beweging komt. Dit bewegen van de vloeistof heeft een reactie van de zenuwuiteinden tot gevolg, wat een onaangenaam gevoel of een korte, scherpe steek veroorzaakt.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden zijn:

Sensodyne blootliggend tandbeen
Te hard poetsen

Bepaalde gewoonten op het gebied van mondverzorging, zoals te vaak poetsen, te hard poetsen of poetsen met een harde tandenborstel, kunnen uiteindelijk het tandglazuur doen slijten. Ook dit kan terugtrekkend tandvlees veroorzaken, waardoor het tandbeen verder bloot komt te liggen.

Gingivitis

Wanneer het tandvleesweefsel ontstoken en verzwakt raakt, heb je wellicht gevoelig tandvlees. Je kunt dan merken dat je tanden gevoelig zijn, doordat een groter gedeelte van het onderliggende worteloppervlak, het tandbeen, blootligt.

Tandenknarsen

Als je tandenknarst in je slaap, of als je de hele dag je kiezen stijf op elkaar klemt, kan het glazuur slijten. Hierdoor kan het tandbeen van je tanden bloot komen te liggen.

Terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees veroorzaakt door een tandvleesaandoening kan het tandbeen rondom een gevoelige tand blootleggen waardoor gevoeligheid kan optreden. Te hard of te vaak poetsen kan ook leiden tot terugtrekkend tandvlees.

Meer weten: Over je tanden