Menu Language

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Voel je een korte, scherpe steek in je tanden wanneer je iets kouds of warms eet of drinkt? Heb je last doordat je tanden gevoelig zijn? Heb je elke dag last van gevoeligheid of misschien alleen iets waar je af en toe last van hebt? De kans bestaat dat je "overgevoeligheid van het tandbeen", een andere naam voor gevoelige tanden, hebt.

Gevoelige tanden is een algemeen voorkomend probleem. Het is geen ziekte, maar eerder een conditie die zich in de loop der tijd ontwikkelt door algemene factoren als terugtrekkend tandvlees en tandenknarsen. De meeste personen die hier last van hebben zijn tussen de 20 en 50 jaar oud.

Veelgestelde vragen over gevoelige tanden

Wat zijn gevoelige tanden? [+]

Gevoelige tanden wordt door mensen omschreven als een korte scherpe steek in de tand als ze iets eten of drinken. Het komt het meeste voor bij het eten of drinken van iets warms of kouds. Je kunt ook een vervelend gevoel krijgen als je iets zoet of zuur eet of drinkt of wanneer je je tanden poetst en je mond spoelt met koud water. Veel volwassenen hebben slechts af en toe last van gevoelige tanden. Sommige volwassenen hebben voortdurend last. Gevoeligheid van de tanden kan een aanwijzing zijn van een onderliggend tandprobleem. Raadpleeg je tandarts hierover.

Zie "Over gevoelige tanden".

 

Wat veroorzaakt gevoelige tanden? [+]

Onder de beschermende glazuurlaag van de tand bevindt zich een uiterst poreuze laag die "tandbeen" heet. Er lopen duizenden microscopische buisjes ("tubuli") door het tandbeen. Wanneer het tandbeen bloot komt te liggen, kunnen de zenuwen in de tubuli van het tandbeen gevoelig worden voor triggers als koud voedsel of koude dranken en reageren met een korte scherpe steek.

Zie "Wat veroorzaakt gevoelige tanden?"

Hoe kan ik gevoelige tanden voorkomen? [+]

Tweemaal daags poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden, zoals Sensodyne, is één manier om je te beschermen tegen gevoeligheid. Een andere manier is niet te hard poetsen en een tandenborstel met zachte haren gebruiken, die speciaal ontworpen is voor gevoelige tanden. Ook door je tanden goed te verzorgen en regelmatig je tandarts te bezoeken, kun je je beter beschermen tegen condities die bijdragen aan gevoeligheid, zoals tandvleesaandoening, tandbederf en terugtrekkend tandvlees.

Zie "Gevoeligheid voorkomen".

Wat leidt tot gevoelige tanden? [+]

Gevoelige tanden kan veroorzaakt worden door terugtrekkend tandvlees, verlies van tandglazuur of schade aan tanden en tandvlees. Tijdelijke gevoeligheid kan veroorzaakt worden door professionele whitening-behandelingen.
Gevoelige tanden kunnen een vervelend gevoel veroorzaken als reactie op:

  • Koud eten of drinken
  • Warm eten of drinken
  • Zoet of zuur voedsel
  • Tandenpoetsen
  • Koude lucht

Zie "Oorzaken van gevoeligheid".

Is gevoelige tanden een veel voorkomend probleem? [+]

Ja. Veel mensen hebben last van gevoelige tanden, en dit kan op elk willekeurig ogenblik beginnen.

Mensen kunnen last hebben van gevoelige tanden door de veranderende leefstijl en eetgewoonten van tegenwoordig. Aangezien we meer voedsel en drank met zuren gebruiken en meer eet- en drinkmomenten per dag hebben, lopen we meer kans dat we tanderosie krijgen, hetgeen gevoelige tanden kan veroorzaken.

 

Is gevoelige tanden een teken van een ernstiger probleem? [+]

Vaak is gevoelige tanden niets meer dan een ongemak. Gevoelige tanden kan echter een aanwijzing zijn van een onderliggend tandprobleem waarvoor snel hulp van een tandarts vereist is. Raadpleeg je tandarts zo spoedig mogelijk en vraag om advies.

Zie "Een teken van iets ernstigers?"

Kan te hard poetsen gevoelige tanden veroorzaken? [+]

Ja. Te hard poetsen kan leiden tot terugtrekkend tandvlees. Na verloop van tijd kan het ook leiden tot het afslijten van de tand. Dit is een andere manier waarop het tandbeen bloot komt te liggen, met gevoelige tanden als gevolg.

Zie de Proglasur tandenborstel.

Kan professionele tand-whitening gevoelige tanden veroorzaken? [+]

Professionele tand-whitening behandelingen om tanden wit te laten maken worden steeds populairder. De meest voorkomende ingrediënten van een tand-whitening behandeling zijn waterstofperoxide en carbamideperoxide. Deze worden gewoonlijk toegediend via een speciaal daarvoor gemaakte tray (een soort bitje). Wanneer het whitening-ingrediënt wordt afgebroken, komt er zuurstof in het tandglazuur en wordt de tandkleur lichter. Het is bekend dat gevoelige tanden verband houdt met tand-whitening behandelingen. Er kan niet op grond van wetenschappelijke feiten voorspeld worden of je gevoelige tanden krijgt. Maar onderzoek heeft aangetoond dat tot 80% van de patiënten die tand-whitening producten gebruiken enige gevoeligheid zouden kunnen ondervinden. Zorg ervoor dat je dit vóór welke behandeling dan ook met je tandarts bespreekt.

Zie "Whitening en gevoeligheid".

Terug

Veelgestelde vragen over de Sensodyne producten

Hoe werkt Sensodyne? [+]

De formules van Sensodyne, die kalium bevatten, werken door de zenuwprikkels te onderbreken. Met andere woorden, Sensodyne depolariseert de zenuw. Het advies is om tweemaal per dag met Sensodyne tandpasta te poetsen.

Sensodyne tandpasta werkt ook met actieve ingrediënten zoals de NovaMin®-technologie of strontiumacetaat om gevoelige tanden te verlichten. Sensodyne Repair & Protect bevat de geavanceerde, gepatenteerde NovaMin®-technologie. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze technologie gevoelige plekken kan herstellen*, door de vorming van een beschermlaag over het blootliggende tandbeen met natuurlijke bouwstenen van je tanden. Het herkent en helpt de gevoelige plekken herstellen* die de pijnscheuten in je tanden veroorzaken.
Sensodyne Rapid bevat strontiumacetaat. Het strontium in Sensodyne Rapid sluit de blootliggende tubuli, binnenin het tandbeen, af en helpt zo te beschermen tegen gevoelige tanden.

*Repair & Protect geeft verlichting bij tweemaal daags poetsen.

Sensodyne Repair & Protect en Sensodyne Rapid zijn een medische hulpmiddelen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Hoe vaak moet ik Sensodyne gebruiken? [+]

Poets tweemaal per dag met Sensodyne als je dagelijkse tandpasta voor langdurige bescherming bij gevoelige tanden.

Hoe lang moet ik Sensodyne gebruiken voordat ik merk dat de gevoeligheid afneemt? [+]

Poets tweemaal per dag met Sensodyne tandpasta om maximale werkzaamheid te garanderen. Je kunt na twee weken al verschil merken. Gebruik Sensodyne als je dagelijkse tandpasta, want gevoelige tanden is vaak een terugkerende conditie.

Als ik stop met Sensodyne, worden mijn tanden dan weer gevoelig? [+]

Het hangt van de persoon af of je tanden opnieuw gevoelig worden. Om te zorgen dat gevoelige tanden niet terugkomt, blijf dan poetsen met Sensodyne als je dagelijkse tandpasta, elke dag tweemaal daags.

Waarom een tandarts raadplegen voordat kinderen onder 12 jaar Sensodyne gaan gebruiken? [+]

De varianten van Sensodyne voor gevoelige tanden zijn niet samengesteld voor en worden niet geadviseerd aan kinderen onder 12 jaar. Gevoelige tanden is zelden een probleem voor zulke jonge kinderen. Raadpleeg de tandarts om voor je kind het juiste advies te krijgen.

Bevat Sensodyne fluoride? [+]

Alle Sensodyne tandpasta's bevatten fluoride; dit zijn Sendodyne Repair & Protect, Rapid, Fresh Mint, Fresh Gel, Extra Fresh, MultiCare, Gentle Whitening en Iso active. 

Is Sensodyne verkrijgbaar als reistube? [+]

Sensodyne is bij de grotere drogisterijen verkrijgbaar als tube in reisformaat.

Kan ik mondwater gebruiken na het poetsen met Sensodyne? [+]

Ja, je kunt mondwater gebruiken nadat je je tanden hebt gepoetst met Sensodyne. Wij adviseren Sensodyne Mondwater als onderdeel van een goede mondverzorging voor bescherming bij gevoelige tanden.

Waarom zou ik met een Sensodyne tandenborstel poetsen? [+]

Sensodyne tandenborstels zijn geschikt voor mensen met gevoelige tanden door de zachtere haren voor een milde reiniging, de afgeronde haren om irritatie van het tandvlees te helpen voorkomen, en de kleine borstelkop om de moeilijk bereikbare plaatsen in de mond te bereiken.
Gebruik een Sensodyne tandenborstel in combinatie met Sensodyne tandpasta's voor een goede bescherming en verzorging van je gevoelige tanden.

Waar kan ik Sensodyne tandenborstels kopen? [+]

Sensodyne tandenborstels zijn verkrijgbaar in het mondverzorgingsschap van de meeste grotere drogisterijen en supermarkten.

Waarom zou ik Sensodyne mondwater gebruiken? [+]

Sensodyne tandpasta's en tandenborstels vormen in combinatie met Sensodyne mondwater een goede mondverzorging voor bescherming bij gevoelige tanden.
Het mondwater is geschikt voor mensen met gevoelige tanden. De formule bevat géén alcohol, heeft een zachte muntsmaak en bevat fluoride dat helpt cariës te voorkomen.

Waarom zou ik Sensodyne tandflos of -tape gebruiken? [+]

Sensodyne tandflos of -tape heeft een glad waslaagje dat bij oplossing fluoride afgeeft. Het is een zachte enkelvoudige draad dat zo ontworpen is dat het makkelijk tussen de tanden kan bewegen, zelfs in krappe ruimtes. Het is geschikt voor mensen met gevoelige tanden en vormt een belangrijk onderdeel van een goede mondverzorging voor bescherming bij gevoelige tanden.

Kan ik Sensodyne op een gevoelige tand aanbrengen om snel verlichting te krijgen? [+]

Voor een snelle verlichting in 60 seconden*, wrijf je een kleine hoeveelheid Sensodyne Rapid tandpasta rond de tandhals van de gevoelige tanden gedurende één minuut. Voor andere varianten van Sensodyne bestaat hiervoor geen klinisch bewijs.

*bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing.

Sensodyne Rapid is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Wat is de RDA (Relative Dentin Abrasion - relatieve schuurwaarde) voor Sensodyne? [+]

Alle Sensodyne tandpasta's vallen onder de richtlijnen van de American Dental Association (ADA), de Food and Drug Administration (FDA) en de International Organisation for Standardisation (ISO) voor tandpasta's voor dagelijks gebruik. De meeste Sensodyne tandpasta's hebben een RDA tussen de 60 en 120, afhankelijk van de variant. Proglasur, en Proglasur Junior hebben een RDA-waarde van ongeveer 35.

Zijn de Sensodyne whitening tandpasta's net zo effectief voor het bleken als voor het verlichten van de gevoelige tanden? [+]

De whitening tandpasta's van Sensodyne bleken niet. Ze bevatten een combinatie van ingrediënten die polijsten en reinigen en zo tanden hun natuurlijk witte kleur terug geven. Alle varianten Sensodyne tandpasta's bevatten actieve ingrediënten die klinisch bewezen verlichting geven bij tweemaal daags poetsen.

Is Sensodyne te gebruiken tijdens professionele tand-whitening behandelingen? [+]

Ja. Onderzoek heeft aangetoond dat bij gebruik van Sensodyne twee weken voor en tijdens de tand-whitening-behandeling er de volgende voordelen zijn:

  • De kans dat de tanden gevoelig zullen worden aanzienlijk kan verminderen.
  • Het aantal dagen "zonder gevoelige tanden" kan toenemen.
  • De algehele tevredenheid van de professionele tand-whitening behandeling kan toenemen.

Terug