Oorzaken van gevoelige tanden

Oorzaken van gevoelige tanden

Oorzaken van gevoelige tanden

Oorzaken van gevoelige tanden

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

Overgevoeligheid van het tandbeen (of gevoelige tanden) is een vaak voorkomend tandprobleem. Het is een aandoening die zich na verloop van tijd kan ontwikkelen als gevolg van vaak voorkomende problemen zoals terugtrekkend tandvlees en erosie van het tandglazuur. De meeste mensen die ermee te maken krijgen, zijn tussen 20 en 50 jaar oud. Tanden kunnen gevoelig worden wanneer het zachtere, binnenste gedeelte van de tand (het zogenaamde "tandbeen") bloot komt te liggen. Het tandbeen ligt onder het tandglazuur en het tandvlees.

Duizenden microscopische kanaaltjes lopen door het tandbeen naar het midden van de tand. Zodra het tandbeen bloot komt te liggen, kunnen externe prikkels (zoals een koud drankje) de zenuwen binnen de tand stimuleren; dit zorgt voor de kenmerkende korte pijnscheut van gevoelige tanden.

 

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

Alleen een tandarts kan bevestigen of je overgevoeligheid van het tandbeen hebt. Raadpleeg altijd je tandarts voor advies als je te maken krijgt met tandproblemen. Als je overgevoeligheid van het tandbeen hebt, kun je verdere blootstelling van het tandbeen helpen vermijden, jouw gevoelige tanden verzorgen en de symptomen verlichten door enkele simpele aanpassingen te maken aan jouw dagelijkse mondverzorging en aan jouw eetgewoonten.

In deze rubriek kijken we naar enkele van de hoofdoorzaken van gevoeligheid.

De gevoeligheid die ervaren kan worden tijdens en na professionele whiteningbehandelingen is anders dan overgevoeligheid van het tandbeen. Zie Veroorzaken whiteningbehandelingen gevoeligheid? voor meer informatie.

OVER GEVOELIGE TANDEN

Sensodyne Repair & Protect en Sensodyne Rapid Relief zijn medische hulpmiddelen. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzingen.