Symptomen van gevoeligheid

 

 

Man die ijs eet en gevoelige tanden ervaart.

Symptomen van
gevoeligheid

WAAROM VOELEN MIJN TANDEN ZO?


Er zijn meerdere redenen waarom je tanden gevoelig kunnen zijn. Wellicht ken je het gevoel zelf ook wel? Als je ooit hebt gehuiverd na een onwelkome scherpe prikkel als je iets kouds, heets, zoet of zuurs at of dronk. Dat kan een van de symptomen voor gevoelige tanden zijn.

Om uit te vinden wat de gevoeligheid veroorzaakt kun je het beste naar de tandarts gaan voor een controle. Je tandarts kan vaststellen wat de oorzaak is van je tandgevoeligheidssymptomen en eventuele andere oorzaken uitsluiten.

Hier kun je ontdekken om welke redenen je tanden gevoelig kunnen zijn en meer lezen over de symptomen van gevoelige tanden.
 

Waarom voelen mijn tanden zo?

HEB IK GEVOELIGE TANDEN?

Als je een korte, scherpe prikkel voelt wanneer je iets eet of drinkt dat koud, heet, zoet of zuur is, of als het gevoelig is als je je tanden poetst, dan zou je last kunnen hebben van gevoelige tanden, maar er zijn ook andere redenen waarom je tanden gevoelig kunnen zijn. Je kunt onze Online Check-up doen om meer te weten te komen over de symptomen van gevoelige tanden. Als je gevoelige tanden hebt, ga dan naar je tandarts om te vragen waar dit door veroorzaakt wordt en om met hem te bespreken of je symptomen erop duiden dat je gevoelige tanden hebt.

HEB IK GAATJES OF GEVOELIGE TANDEN?

Gaatjes zijn een gevolg van tandbederf. Dit kan aanvoelen als gevoelige tanden; maar er zijn verschillen. Tandbederf treedt op als de suikers in voedsel en dranken reageren met de tandplak (een kleverige, kleurloze film van bacteriën die zich op je tanden opbouwt)¹ en dan zuren produceren. Deze zuren kunnen geleidelijk je tandglazuur en tandbeen (de zachte substantie binnen in je tanden) zachter maken en oplossen en zo een gaatje in de tand veroorzaken.

Het gevoel van een gaatje uit zich meestal als een doffe, aanhoudende prikkel die veroorzaakt kan worden door te eten of op iets te bijten en kan lijken op prikkel die je krijgt bij gevoelige tanden wanneer je iets kouds of heets eet of drinkt.²

Als je tanden gevoelig zijn is het aan te raden om de tandarts te raadplegen. Maar het is nog beter om met enige regelmaat voor controle naar de tandarts te gaan. Dit is vooral belangrijk omdat tandbederf in geen prikkel hoeft te veroorzaken. Je tandarts kan je vertellen of je een gaatje of gevoelige tanden hebt en voor beide een passend advies bieden.

ANDERE REDENEN WAAROM JE TANDEN GEVOELIG KUNNEN ZIJN

Naast gevoeligheid en tandbederf zijn er nog andere redenen waarom je tanden gevoelig kunnen zijn. Maar onthoud: als je gevoelige tanden hebt, kun je het best naar je tandarts gaan om te ontdekken waar dit door veroorzaakt wordt en om het juiste advies te krijgen.

  • Controle door de tandarts – Na een controle kunnen je tanden extra gevoelig aanvoelen. Als deze gevoeligheid niet overgaat, moet je er met je tandarts over praten.
  • Whitening van tanden – Na een bleek-behandeling voor witte tanden kun je gevoeligheid van je tanden ervaren, maar dat is meestal tijdelijk. Als de gevoeligheid van je tanden niet overgaat, vraag dan om professioneel advies.

De beste manier om gevoelige tanden te voorkomen, is het volgen van een goede mondhygiëne en het regelmatig bezoeken van je tandarts. Ook wordt geadviseerd om tweemaal daags te poetsen met een fluoridetandpasta. De productenreeks van Sensodyne bevat tandpasta's voor dagelijks gebruik met fluoride om tegemoet te komen aan verschillende behoeften, evenals tandenborstels en mondwater om je mondhygiëne compleet te maken.
 

¹Cavity or Sensitive Teeth: What’s The Difference? | Sensodyne. 2018. Cavity or Sensitive Teeth: What’s The Difference? | Sensodyne. [ONLINE] Available at: https://us.sensodyne.com/news/cavity-or-sensitive-teeth/. [Accessed 09 March 2018].
²WebMD. 2018. Tooth Pain: Common Causes and Treatment. [ONLINE] Available at: https://www.webmd.com/oral-health/why-teeth-hurt#1. [Accessed 09 March 2018].