Oorzaken van gevoeligheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man die gevoelige tanden ervaart.

Oorzaken van gevoeligheid

WAT IS DE OORZAAK VAN EROSIE VAN HET TANDGLAZUUR?

Tandglazuur is de harde buitenste laag van de tanden. Hoewel die harder is dan enige andere stof in het lichaam kan hij in de loop van de tijd geleidelijk wegslijten, of eroderen. Daarbij komt het zachtere, gele tandbeen dat eronder zit bloot te liggen, wat kan leiden tot gevoelige tanden. Er zijn diverse oorzaken waardoor je tandglazuur kan slijten, van de manier waarop je je tanden poetst tot je keuze voor eten en drinken.

Wat is de oorzaak van erosie van het tandglazuur?

WAT IS DE OORZAAK VAN VERLIES VAN TANDGLAZUUR?

Onderstaand zijn de meest voorkomende oorzaken van slijtage van tandglazuur (erosie):

  • Te hard poetsen – Als je te vaak en te hard poetst, kan dat uiteindelijk leiden tot verlies van tandglazuur. Bovendien kun je daarnaast ook teruggetrokken tandvlees ontwikkelen.
  • Zure aanvallen op de tanden¹ – Er zitten veel zuren in onze dagelijkse voedingsmiddelen en dranken zoals frisdrank, fruit, vruchtensap en wijn. Als zuur voedsel of drinken in contact komt met tanden kan dat tijdelijk de buitenste laag van het harde tandglazuur zachter maken. Als je je tanden poetst onmiddellijk nadat je iets zuurs hebt gegeten of gedronken, kan deze zachter gemaakte laag van het tandglazuur gemakkelijker verwijderd worden. Als dit vaak gebeurt, kan dat leiden tot erosie van het tandglazuur.

WAT TE DOEN ALS JE TANDGLAZUUR ERODEERT?

Als je bezorgd bent over verlies van tandglazuur kun je dat het best bespreken met je tandarts of mondhygiëntist om advies te krijgen over hoe je erosie van tandglazuur kunt beheersen om uiteindelijk gevoelige tanden te voorkomen.
Alvast een aantal suggesties en maatregelen die je kunnen helpen om voor je tandglazuur te zorgen:²

  • Gebruik een speciale tandpasta die helpt slijtage van tandglazuur te voorkomen en erosie van tandglazuur te beperken, zoals Proglasur Daily Protection. Deze helpt mineralen in zijn formule diep te laten doordringen in de glazuurlaag, waardoor verzwakt glazuur actief wordt versterkt. Daardoor wordt het sterker, gezonder en beter beschermd tegen de effecten van dagelijkse zuren.
  • Beperk de hoeveelheid zure levensmiddelen en dranken, vooral frisdrank; verminder de hoeveelheid en frequentie gedurende de dag.
  • Wacht na het eten van zuur voedsel of het drinken van zure drank ten minste een uur voordat je je tanden poetst. Zuur eten en drinken kan het tandglazuur tijdelijk zachter maken, maar als je even wacht met poetsen, vormt je speeksel een buffer die de effecten van het zuur neutraliseert. Dat helpt verlies van tandglazuur te voorkomen als je je tanden poetst.
  • Poets niet te hard. Gebruik een zachte tot middelharde borstel zoals de Sensodyne tandenborstel, die is ontworpen om het tandglazuur te beschermen.

¹Tooth Enamel Erosion: What Is It? | Sensodyne Pronamel. 2018. Tooth Enamel Erosion: What Is It? | Sensodyne Pronamel. [ONLINE] Available at: https://www.sensodyne.co.uk/about-enamel-wear/acid-erosion.html. [Accessed 14 February 2018].
²Oral Health Foundation. 2018. Sensitive Teeth. [ONLINE] Available at: https://www.dentalhealth.org/tell-me-about/topic/sundry/sensitive-teeth. [Accessed 09 March 2018].