DE OORZAKEN VAN ZUUREROSIE
 
 
         Een zuurrijk dieet kan risicovol zijn voor onze tanden en dit doet zich vaker voor dan je zou denken. Al vier "zuuraanvallen" per dag kunnen het risico voor ons tandglazuur op zuurerosie, ook wel zuurslijtage genoemd, verhogen.
 
Wat wordt er verstaan onder zo'n dagelijkse "zuuraanval"? Verrassend genoeg gaat het hier om enkele van onze gezondere keuzes, zoals fruit, fruitsappen, bruiswater met citroen en zelfs saladedressings; daarnaast gaat ook nog om wijn en frisdrank die een zuuraanval zijn op je tanden.
 
Als je dieet gezond is, wijzig het dan niet. Zorg ervoor dat je je waardevolle tandglazuur helpt beschermen. Wees proactief. Vertrouw elke dag op Proglasur.
 
 
 
       Hoe zuur zijn je favoriet eten en drinken?
 
 
      Kennis over het zuurgehalte van je eten en drinken kan helpen om je tanden beter te beschermen tegen de effecten van zuurerosie. Is witte wijn zuurder dan sinaasappelsap? Zijn appels zuurder dan frisdrank? Ontdek welke van je favoriete voedingswaren zuurder zijn dan andere in de grafiek rechts.
 
 
 
       Hoog zuurgehalte
 
 
        Citroensap
 Wijn
 Sportdranken
 Tonic
 Kersen
 Koolzuurhoudende frisdrank, incl light frisdrank
 Sinaasappelen
 Pruimen
 Bramen, bosbessen en aardbeien
 Grapefruit juice
 Augurken
 Azijn
 Appelmoes
 Appelsap en appelcider
 Saladedressing
 Cranberries
 Sinaasappelsap
 Witte wijn
 Tomaten
 Vitamine C-tabletten
 
 
 
       Gemiddeld zuurgehalte
 
 
        Tafelbier
 Honing
 Tomatenketchup
 Groenten
 Pitloze rozijnen
 Bier
 Appels
 Groene olijven
 Pesto
 Peren
 Abrikozen
 Vijgen
 Wortelsap
 Thee (zwart)
 Rode bietensap
 
 
       Laag zuurgehalte
 
 
        Bananen
 Rogge-, tarwe- en wit brood
 Gerst
 Avocado's
 Broccoli
 Komkommers
 Zwarte olijven
 Pindakaas
 Mineraalwater
Wat is pH en hoe wordt het gemeten?
 
 
      Voor chemici en wetenschappers is de pH een maatstaf om te weten hoe zuur (pH < 7) of alkalisch (pH > 7, maar lager dan 14) iets is. Als je je zorgen maakt over een zuurhoudend dieet en zuurerosie, is dit het belangrijkste wat je moet weten: hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder voedsel of drank is en hoe schadelijker het zal zijn voor je tandglazuur.
 
Gedestilleerd water heeft bijvoorbeeld een neutrale pH van 7, terwijl tomatensap een pH heeft van 4 en citroensap een pH van 2. Dat betekent dat citroensap het zuurst is van de drie.
De pH-waarde kennen van de voeding die we eten en de dranken die we drinken, helpt ons om een duidelijker beeld te krijgen van hoe zuurhoudend ons dieet werkelijk is. En weten hoe zuur ons dieet is, is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat we ons tandglazuur tegen zuurerosie beschermen. De vuistregel is als volgt: hoe lager de pH, hoe hoger het zuurgehalte en dus hoe meer risico er is op zuurerosie.
 
OVER TANDGLAZUUR
 
 
  
 
       
 
       
 
     
  
  
 